Jakie potrawy dominują na Dolnym Śląsku w okresie Wielkanocy?
Nadchodzi Wielkanoc! To niezwykły czas, w którym podczas wielkanocnego śniadania karmi się gości najróżniejszymi potrawami. Okazuje się jednak, że choć większość potraw w całej Polsce jest spójna, to w niektórych rejonach pojawiają się charakterystyczne dania. Tak jest w przypadku kuchni dolnośląskiej.
W naszej regionalnej kuchni znajdziemy m.in. potrawy niemieckie i czeskie. Te zróżnicowanie związane jest z mieszkańcami, którzy osiedlili się na tutejszych terenach po II wojnie światowej. Okazuje się, że połączenie najróżniejszych tradycji bywa naprawdę ciekawe i oczywiście smaczne.
Co w takim razie można znaleźć na wielkanocnych stołach w dolnośląskich domach? Z pewnością niemiecki przysmak jakim jest biała kiełbasa podana ze słodką musztardą, chleb okolicznościowy przyozdobiony w kształcie warkocza, ciasta takie jak babka i mazurek, pascha oraz jajka.
Jeśli chodzi o obiad w Wielkanoc, to bardzo podobnie jak w przedwojennym Wrocławiu, również dzisiaj nie można zapomnieć o rosole! Niegdyś rosół określany był jako „Ostersuppe”, czyli zupa wielkanocna. Według tradycji rosół był podawany z drobnym makaronem.