Poznaj tradycyjne dania z Dolnego Śląska!
Dziś przedstawiamy naszym czytelnikom tradycyjne dania Dolnego Śląska. Bez wątpienia nasze kulinaria zachwycają wielu smakoszy z najróżniejszych zakątków Polski. Warto je poznać! Zdecydowanie na pierwszym miejscu kulinarnej listy znajdują się kluski śląskie. Są to kluski ziemniaczane, które wyróżniają się pulchnością i miękkością. Podawane są z sosem pieczeniowym, a także z duszonym mięsem. Są tak pyszne, że rozpływają się w ustach!
Warto zwrócić uwagę również na żur śląski. Podawany jest z chlebem, kiełbasą i jajkiem. Najczęściej dodaje się też do niego śmietanę i chrzan. To wszystko sprawia, że nasz regionalny żur ma wyjątkowy aromat oraz pikantny smak. Kasza gryczana z kapustą to kolejne tradycyjne danie Dolnego Śląska. Kasza gryczana jest gotowana z kapustą kiszoną, dodatki cebuli i suszonej śliwki.
Na Dolnym Śląsku uznaniem cieszy się też gulasz śląski. To danie mięsne, które jest niezwykle popularne. To duszone kawałki wołowiny lub wieprzowiny połączone z cebulą, papryką i przyprawami. Gulasz śląski jest często podawany z kluskami śląskimi lub ziemniakami, tworząc sycącą i smaczną kombinację.
Wśród popularnych wędlin w naszym regionie można wskazać: kiełbasę śląską, kiełbasę domową i kabanosy. Mięsa są wytwarzane zgodnie z tradycyjnymi recepturami. Są wędzone przez dymem. Warto wspomnieć też o słodkościach! Wśród deserów popularnością cieszy się makowiec śląski. To ciasto z makiem i bakaliami, skropione lukrem.